Prága…

Arany Prága, Városok Anyja, Észak Rómája, Száztornyú Prága – ezekkel a némileg közhelyes elnevezésekkel illeti a mai Csehország fővárosát az egykori Csehszlovákiát bemutató testes útikönyv.

A szóképek, dicső nevek mind igazak: Prága sohasem lesz metropolisz, modern házakkal és a mai élet nyűgeivel megvert, szmogos város. Mintha kiesne az időből, szinte álomvilágban keverednek és élnek együtt történelmi korok, a Gólem, az eretnekek és alkimisták legendái övezte középkor, a település legnépszerűbb épületeit felhúzó barokk, Franz Kafka, a századeleji író nyomasztó világa, Svejk és Hrabal hőseinek kesernyésen vidám, kispolgári élete. Az utazónak leginkább az az érzése, hogy a békebeli múltba lépne vissza, mintha a turisták és város nemzetközi közössége mellett az atyák és dédatyák szelleme még járkálna az árkádok, szűk utcácskák, passzázsok között.

Prága ma a legfelkapottabb helyek egyike Európában, így ne számítson magányos sétára az arra járó. A földrész egyik legrégebbi kőhídján, a neves Károly-hídon cseh festők, amerikai iparművészek kelletik portékáikat, svájci zenészek kalapoznak a turisták gyűrűjében. A látnivalók olyan sűrűn és olyan számban töltik meg a várost, hogy legalább egy hetet kell rászánni az alapos ismerkedésre. Valóban minden sarkon találni érdekességet: egy-egy hangulatos régi házat, egy szokatlan kerámiadíszt (például kék rókát az andalító Kampa-szigeten, ahol régi vízimalom is működik), harmonika hangját egy ódon vendéglőben, ahol libacombot, káposztát és knédlit szolgálnak fel a puha cseh sör mellé. És ott vannak az elmulaszthatatlan látványosságok, az Orloj zenélő, bábfigurás toronyórája, a Szent Vitus-székesegyház döbbenetes méretei, a Hradzsin múzeumai, a zsidó temető sűrű történelmi levegője, a Vencel tér élettel teli forgataga és Loreta műkincsei.

Az utazási irodák sokat vitatkoznak azon, mikor a legszebb a város. Az biztos, hogy az arany jelzőt leginkább ősszel érdemli meg. Az is bizonyos, hogy éjszaka sejtelmes, feszült lesz a levegő a több száz esztendős épületek között, csak a kocsmák, sörözők fényei oldják némileg, no meg a szaporodó szórakozóhelyek, mozik mai közönségének zajai. Prágában megtaláljuk a titkot, amelyet oly sokat keresünk egy idegen városban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.