Sportolás gyerekkorban

Magyarországon a gyermekek 38%-a sportol az iskolai tornaórán kívül és 15%-uk versenyszerűen is űz valamilyen sportágat. A gyermekek korai sportolásra nevelésének számos előnye van, sokban befolyásolja ugyanis az egészséges fejlődésüket, emellett kitartást, önfegyelmet és a stresszhelyzetek kezelését is elsajátíthatják általa.

Egy gyermek sportaktivitásának kontrollálása elsősorban a szülők feladata, akiknek egyáltalán nincs könnyű dolguk ezen a téren. A tanulás és a külön órák mellett a hét néhány napján időt kell szakítani a sportolásra is, hiszen ez elengedhetetlen a gyermek fejlődéséhez. A túlzásba vitt edzések miatt viszont kevesebb idő maradhat a pihenésre, mely talán fiatal korban még fontosabb is a gyermekeknek, mint a rendszeres mozgás.

A tanulás mellett fontos a sportolás is

Az óvodai foglalkozás és az iskolai tornaóra egy szórakoztató módja annak, hogy a gyerekek megbarátkozzanak a mozgással és aktívak maradjanak. Ebben a korban azért is nagyon fontos a sportolás megkedveltetése a kicsikkel, mivel ez kihat egész későbbi életükre.

Amennyiben van lehetőség ismertessünk meg velük minél több sportot, hogy ő maga tudjon választani közülük, hiszen azt akkor biztosan nagyobb lelkesedéssel fogja végezni. Amennyire tehetjük adjunk meg minden támogatást neki, ne teremtsük le amiatt, ha valamelyik sportág nem tetszik neki. Nézzük meg néhány edzését, és támogatásképpen, ha olyan a sport amit otthon is gyakorolhat, vegyünk neki hozzá sportfelszerelést, illetve megfelelő ruházatot is.

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassák ki önmagukból és a sportból, a gyerekeknek szükségük van bizonyos alapvető készségekre. Ezek közül néhány függ a gyermek életkorától, és ha még nem értek meg rá, nem állnak készen, csalódni fognak és egyáltalán nem akarnak majd sportolni.
Az, hogy pontosan milyen korban áll készen a sportolásra egy-egy gyerek, mindenkinél más és más.

Sportoló gyerkőcök

Összefoglalva tehát, a legfontosabbak amikre figyelni kell:
– Korához megfelelő sportot végezzen, mely nem terheli az ízületeit
– Örömmel sportoljon, ne kényszerítsünk rá semmit, amit nem szeretne
– Támogassuk és minden edzés előtt biztassuk
– Ha valami újba szeretne kezdeni, ne tartsuk vissza
– Ne követeljünk túl sokat, hiszen nem baj ha nem lesz mindenben első
– Az élsportot csak akkor engedjük, ha nem vesz el túl sokat a tanulásra szánt időből

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.