A vérnyomásmérés fontossága

Korunk előrehaladtával érdemes beszerezni családonként legalább egy-egy vérnyomásmérő készüléket. Manapság a különféle alkalmakra is gyakran ajándékoznak családon belül ilyen, vagy más ehhez hasonló egészségügyi készüléket. Nagyon hasznos, hiszen rendszeres használata révén, egy esetleges rossz érték, vagy rosszullét esetén – a vérnyomásmérő példájánál maradva – nagyon sok típusú betegségre hívhatja fel a használója figyelmét.
Nem elegendő azonban csak beszerezni az ilyen készüléket, hanem alaposan tanulmányozni kell szakszerű használatát is annak érdekében, hogy a fontos helyzetekben hiteles adatokhoz juthassunk a vérnyomásunk értékével kapcsolatban. Tudniillik nemcsak a vérnyomásmérő készülék befolyásolhatja a kapott értéket, hanem az aktuális testhelyzetünk, hangulatunk, érzelmi állapotunk vagy épp az időjárás is.

Gyakran előfordul, hogy az orvosi rendelőben magasabb értéket mérnek, mint amit otthoni környezetben utoljára lemértünk magunknak. Ezt az izgalom és a stressz is okozhatja, vagy akár az, hogy más napszakban történt a mérés. A magas vérnyomás diagnózisának megállapításában mégis sokat segíthet az otthoni vérnyomásmérés. Ezáltal meghatározhatjuk mi az átlag vérnyomásértékünk, amely esetén jól érezzük magunkat és melyek azok az értékek, amelyeknél már rosszullétek jelentkeztek. Ezek az értékek minden embernél különbözőek lehetnek.
Az optimális vérnyomásérték továbbá nemenként és korcsoportonként is eltérő. A férfiak normál vérnyomásértéke magasabb mint a nőké, és idősebbeknél magasabb érték jelenti az egészséges állapotot, mint egy kisgyermek esetében.

vernyomas

Arról, hogy hogyan kell helyesen vérnyomást mérni, a készülék használati útmutatóján kívül orvosunktól is érdeklődjünk! Érdemes azonban még további alapvetéseket is megtanulnunk ahhoz, hogy megfelelően tudjuk használni a vérnyomás mérőt. A mérést megelőző fél órában nem ajánlott kávé fogyasztás és cigarettázás, de az aktív mozgás sem. A mérést legalább öt perc nyugalmi helyzet után szükséges végezni. A mérést egy-két percen belül érdemes megismételni. A méréseket célszerű minden alkalommal azonos napszakban végezni, az eredményeket pedig vérnyomásmérő naplóban vezetni, mely sokat segíthet az orvosnak egy gyógyszeres kezelés megtervezésében és a kontroll vizsgálatok során is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.