Család és pihenés

A családi nyaralások ideális esetben a közös pihenésről és kikapcsolódásról szólnak. Sajnos azonban a szülőknek nem minden esetben jelent valódi feltöltődést a közös vakáció.

Tökéletes vakáció aligha létezik, de gondos tervezéssel és némi előrelátással egyből jobb kezdő pozícióból vághatunk neki az útnak. A megfelelő úti cél kiválasztása már fél siker. Fel kell mérni a család igényeit, hogy lehetőleg mindenki jól érezhesse magát. Kontinensünk minden szegletében vannak olyan élményparkok (pl.: Disneyland Párizs, Europa-Park Rust, Legoland Günzburg, stb.) ahol minden korosztály talál izgalmas időtöltést.
Bárhogyan is alakul az úti cél, fontos, hogy az utazáshoz ne felejtsük magunkkal vinni úti okmányainkat és ellenőrizzük is azok érvényességét. A felnőttek iratai általában 5-10 évre szólnak, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a gyermekek okmányai rövidebb ideig, 2-3 évig érvényesek általában. Bár már létezik 24 órás sürgősségi eljárás is, a magas plusz költségek miatt érdemes utazás előtt meghosszabbítani a dokumentumokat.

disneyland

legoland

Ha kocsival tervezzük megtenni utunkat, érdemes beiktatni egy gyors szervizt is indulás előtt. De ne csak a kocsink “egészségéről” gondoskodjunk, hanem a magunkéról is. Nem indulhatunk el a szükséges biztosítási papírok nélkül, ami mellett mindenképp érdemes magunkkal vinni egy utazós gyógyszeres dobozt is lázcsillapítóval, széntablettával és kalciummal, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

A célponttól illetve az évszaktól függően szükséges gondoskodnunk a megfelelő öltözékről és kiegészítőkről, mint például csizma, esernyő, naptej, napozás utáni krém.
Ha már a nyaralás előtti készülődést is vidáman szeretnénk eltölteni a gyermekeinkkel, vonjuk be őket a pakolásba, csomagolásba. Egy iskoláskorú gyermekre már rábízhatjuk, hogy kikészítse saját ruháit. De persze, mielőtt a bőröndbe kerülnek a ruhák érdemes egy gyors ellenőrzést tartani.

Ha alaposan felkészültünk az útra, a megérkezés után kapcsoljunk pihenő üzemmódba. Értelmetlen olyan dolgokon bosszankodnunk, amiken nem tudunk változtatni. Helyette adjuk át magunkat az élményeknek. Viszont mindig készüljünk egy “B tervvel”, így bebiztosíthatjuk magunkat, ha nem várt rossz idő köszönt ránk, vagy egy-egy tervezett program meghiúsulna. Néhány társasjátékot és egy pakli kártyát mindenképpen érdemes magunkkal vinni, hiszen amellett, hogy szuper jó esti program, remek családépítő kikapcsolódás is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.