Isaac Asimov élete és különleges munkássága

Sok sci-fi rajongó alapműként tekint Isaac Asimov könyveire. Egész életét az írásnak, illetve a sci-fi világnak szentelte. Több science fiction íróval ellentétben több témát (pl.: robotikát, űrkutatást, utópiát) is feldolgozott, és mindben egytől egyig maradandót alkotott. Olyannyira fantasztikusan írt, hogy még a több száz oldalas köteteket is rövidnek érezhetik az olvasók. Hiányérzet nélkül, viszont a folytatás után vágyakozva érnek az utolsó laphoz a rajongók.

Asimov rövid életrajza:

1920-ban született Iszaak Judovics Ozimov néven egy fehéroroszországi zsidó faluban. Szüleivel, három éves korában emigráltak Amerikába, pontosabban Brooklynba, ahol azután egész gyerekkorát élte. Oroszul soha nem tanult meg, viszont folyékonyan beszélte a jiddis nyelvet. Szülei egy kisboltot üzemeltettek, ahol képregényeket, illetve sci-fi magazinokat is árultak. Mivel Isaac már öt éves korában is tudott olvasni, nagy élvezettel falta ezen műveket, míg szüleivel együtt naphosszakat a boltban tartózkodott.
Sikeres tanulmányait a Columbia Egyetemen szerzett diplomájával, majd biokémiai doktorijával zárta (1948-ban). Rövid ideig dolgozott egy tengerészeti hajógyárba. Ezután, a második világháborút követően pár hónapra besorozták a katonaságba is, de miután ott leszerelt csak a tanításnak és az írásnak élt.
1958-ban már olyan sikeres volt, hogy az írással többet keresett, mint a tanítással, így azt hátrahagyva csakis a kiváló műveinek megalkotásával foglalkozott. Legfontosabb művei, mint az Alapítvány-Birodalom-Robot trilógia még ma is nagyon kelendőek. Érdekesség hogy a sikerkönyvekből nem születtek konkrét filmadaptációk, viszont ő maga rengeteg ilyen témájú sorozathoz (pl. Star Trek) és mozifilmhez (pl.: A kétszáz éves ember, Én a robot) adott tippeket, tanácsokat. A szakmában mindenki felnézett rá, vagy jobban mondva még mindig felnéznek rá! Erre a legjobb bizonyíték az elmúlt évben felrebbent hír, miszerint az HBO sorozatot tervez 1992-ben elhunyt író Alapítvány trilógiájából. A rajongók tehát számíthatnak a könyvek vászonra, vagy legalábbis TV-képernyőre kerülésére, az egyetlen kérdés, hogy: Mikor?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.